Fizik Nedir? (Bölüm 16)

Antik Çağdan Kopernick-Kepler-Galileo üçlüsüne kadar olan Fizik-13

MÖ 2000’li yıllarda, bereketli nehir Nil kıyısına yerleşmiş olan Mısır medeniyeti, bu nehir üzerine günümüzdeki uygulamalarına benzer olan çok yüksek barajlar inşaa etmiştir. Bu barajlar içme-kullanma ve sulama amaçlı kullanılmıştır. Eski Mısır halkı, MÖ1900-1600 yılları arasında, Süveyş kenti yakınlarında bu nehir ile Kızıl Denizi birbirine bağlayan “Süveyş Kanalı”nı inşa etmiştir. Görüldüğü gibi Eski Mısır halkı bilimsel bilgi ve geometri bilgisi sayesinde önemli yapılar inşaa etmiştir.

Gökyüzü ile oldukça içli dışlı bir topluluk olan Eski Mısır halkı kullandıkları takvimde çağdaşlarından farklı olarak Siriyus takımyıldızını esas almıştır. Kendi takvimlerinin o dönemde çokça kullanılan Güneş takvimi cinsinden eşdeğerliğini yapmayı da ihmal etmemişlerdir. Kullandıkları takvimde, bir gün 12’si gece 12’si gündüz olmak üzere 24 parçadan oluşmakta idi. Bu takvimin ilk kullanılmaya başlandığı zaman bilinmemekle birlikte, bir örneğinin MÖ 1400’lü yıllarda yaşayan 3. Amonhotep’e ait olan Amon tapınağında bulunduğu bilinmektedir.

Bir başka bereketli nehir kıyısı olan Mezopotamya’da da tarihsel süreç içerisinde önemli bilimsel gelişmeler olmuştur. Geometride ileri düzey bilgiye sahip Eski Mısırlıların yanı sıra Mezopotamya bölgesinde de matematik oldukça ileri idi. MÖ 2000’li yıllarda matematik ve geometride önemli bir yeri olan Pi sayısı Thales veya Pisagordan 1300-1400 yıl önce bu coğrafyada, Babiller tarafından kullanılmaya başlanmıştır

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.