Fizik Nedir? (Bölüm 17)

Antik Çağdan Kopernick-Kepler-Galileo üçlüsüne kadar olan Fizik-14

Gökyüzü ile oldukça ilgili olan Mezopotamya halkı, ayın hareketlerine göre ayarlanmış olan 12 ay 354 günlük ay yılını kullanmışlardır. Astronomi ile yakından ilgili olan bu coğrafyada, MÖ 800’lü yıllardan itibaren Güneş ve Ay tutulmalarını kayıt ettikleri bilinmektedir.

Görüldüğü gibi bilimi tek bir milliyete ve coğrafyaya bağlamak çok yanlış bir olgudur. Tüm bilim dalları gibi Fizik de tarihin tüm dönemlerinde tüm Dünya coğrafyası üzerinde gelişmesini sürdürmüş ve sürdürmeye de devam edecektir. Daha önce de kısaca değindiğimiz gibi Orta Çağ süresince Avrupa bilimi Kilise ve Engizisyonun etkisi ile pek fazla ilerleyememiştir. Daha doğrusu onların dedikleri ve çizdikleri sınırların dışına çıkamamıştır.

Gerek coğrafi keşifler nedeniyle gerekse Haçlı seferleri süresince Avrupa’dan Orta Doğu, Arap, Hint, Mısır, Mezopotamya ve Çin coğrafyalarına doğru yapılan ziyaretler batı ile doğu arasındaki bilimsel farkı açıkça göstermiştir. Bunu yanı sıra İstanbul’un fethinden sonra Avrupa’ya göç eden Bizanslı bilim ve sanat adamları, Orta Çağ süresince kendisine çizilmiş sınırların dışına pek çıkamayan ve dolayısıyla pek fazla ilerlememe kaydedemeyen Avrupa bilim ve sanatında, peş peşe kayda değer gelişmeleri sağlamıştır denebilir. Çünkü ne Antik çağ filozoflarının ne de Kilise ve Engizisyonun desteklediği bilim insanlarının çağın biliminin ve insanların gereksinimlerine cevap veremedikleri açıkça anlaşılmıştır. Orta Doğu, Arap, Hint, Çin, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu coğrafyasındaki gelişmeyi görmüş olan Avrupa bilimi artık yeni gelişmelere gebedir.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.