Fizik Nedir? (Bölüm 21)

Kopernick-Kepler-Galileo üçlüsü ve sonrasındaki Fizik-4

Galilei’nin açtığı bu aydınlanma yolundan birçok bilim adamı gitmiştir. İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton (1643-1727) Principia adı da verilen Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri isimli kitabında, kütleli cisimlerin birbirleriyle nasıl etkileştiklerini gösteren evrensel çekim yasasını formülize etmiştir. Aynı zamanda çok iyi bir matematikçi olan Newton kitabında; evrensel çekim yasası yanı sıra, Galilei, Kepler ve Copernicus’un çalışmalarının matematiksel olarak ispatını, akışkanlar ve dalga mekaniği gibi konularda da çığır açan bilgileri sunmuştur.

Ptolemy (Batlamyus) ve Alhazen gibi Newton da optik konusunda çalışmıştır. Bu çalışmalarında ışığın küçük parçacıklardan oluşabileceği fikrini ortaya atmıştır.  Lakin ışık konusunda söyledikleri ışığın dalga olduğunu söyleyen Christiaan Huygens’in (1629-1695) söylediklerinden daha etkili olamamıştır.

1700’lü yıllar kendi kabuğuna çekilen kilisenin etkisinden sıyrılmış olan bilimin hızla geliştiği yıllar olmuştur. Astronomi, mekanik ve optik gibi çalışmaların yanı sıra yüklü cisimlerin hareketi biçiminde tanımlanan elektrik veya ısı ve maddenin etkileşimi seklinde tanımlanan termodinamik konularında da birçok öncül çalışma yapılmıştır.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.