Fizik Nedir? (Bölüm 37)

Kuantum Fiziğinin ortaya çıkışı ve 20. Yüzyıl Fiziği-9

Çok verimli bir yıl olan 1926 yılında Fermi-Dirac istatistiği olarak da bilinen çalışma da yayınlanmıştır. 1926’da Fermi-Dirac istatistikleri Enrico Fermi (1901-1954) ve Dirac tarafından bulunmadan önce elektronun davranışlarını tahmin etmek çok güçtü. Katı ve kristal hal fiziğinin doğmasına neden olan Fermi-Dirac istatistiklerine uyan parçacıklara fermiyon adı verilmektedir. Bu ismin Fermi’den geldiği bilinmektedir. Enrico Fermi bu çalışmalarının yanı sıra radyoaktivite ve nötr parçacıklardan gelen radyasyon konularında da çalışmakta idi. Kendisi bu sayede 1938 yılı Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür.

1926 yılının bir diğer önemli gelişmesi Amerikalı bilim adamı Robert Hutchings Goddard (1882-1945) tarafından gerçekleştirilmiştir. Goddard kontrollü sıvı yakıtlı roketlerini ilk yapan kişidir. Bu çalışmayı Massachussets’e bağlı Auburn kenti yakınlarında gerçekleştirmiştir. Goddard (roketlerin babası olarak adlandırılmaktadır) tarafından tasarlanan roket 2.5 saniyelik süre içinde 30 metre yükselmiş ve sonrasında düşüşe geçmiştir. Bunun devamında ise 1930’dan 1935’e kadar hızları 885 km/s’e ulaşan roketlerin fırlatılması çalışmalarında da yer almıştır.

Atomaltı dünyada olup bitenler Schrödinger dalga denklemi ve Dirac denklemi ile tahmin edilmeye ve incelenmeye çalışılırken Alman Fizikçi Werner Heisenberg (1901-1976), 1927 yılında ünlü Belirsizlik ilkesini ortaya atmıştır. Bu çalışmasıyla Heisenber 1932 yılında Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır. Belirsizlik ilkesine göre atomik ölçekte çalışırken dalga mekaniği vasıtasıyla yapılan bir incelemede hızı kesin olarak tespit edilen elektronun konumu aynı kesinlikle tespit edilememektedir. Elbette ki tespit edilemezlikten bahsedilirken aslında elektronun orada olduğunu fakat net olarak yerinin tespit edilemediğini söylemekte fayda vardır.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.